W dniu 12 maja 2023 roku w siedzibie Centrum odbyła się X Jubileuszowa edycja Dni Otwartych Funduszy Europejskich.
Na uroczystej jubileuszowej edycji zaszczycili nas swoją obecnością:
-Pani Anna Dąbrowska - Banaszek - Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej;
-Pan Longin Bożeński - Przewodniczący Rady Miasta Chełm;
-Pani Renata Ciepłowicz - Sekretarz Miasta Chełm;
-Pan Mariusz Kowalczuk - Radny Rady Miasta Chełm;
-Pan Piotr Krawczuk vel Walczuk - Radny Rady Miasta Chełm;
- Pani Małgorzata Pracownik - Dyrektor ds. Funduszy Europejskich Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Lublinie;
- Pana Marszałka Województwa Lubelskiego Jarosława Stawiarskiego reprezentowała Pani Milena Petla - Kierownik Filii Urzędu Marszałkowskiego w Chełmie.
Obecni byli Dyrektorzy jednostek organizacyjnych Miasta Chełm, podmiotów ekonomii społecznej oraz osoby zainteresowane wydarzeniem.
Organizacja Dni Otwartych jest okazją do szerokiej promocji projektów Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego jako dobrych pomysłów na wykorzystanie środków unijnych oraz przedsiębiorczych postaw, które mogą stać się inspiracją do sięgania po Fundusze Europejskie.
Podczas tego wydarzenia przedstawialiśmy zrealizowane przedsięwzięcia w Centrum Integracji Społecznej w Chełmie. Centrum zostało utworzone w 2006 roku w ramach projektu pn. "Centrum Integracji Społeczne w Chełmie" współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Województwa Lubelskiego. Jako beneficjenci funduszy europejskich zrealizowaliśmy 5 projektów na łączną kwotę 6.160.722 zł. Były to projekty roczne, dwu i trzyletnie. Łącznie objętych wsparciem poprzez realizację programów zatrudnienia socjalnego w ramach projektów zostały 363 osoby.
Zaangażowanie środków europejskich w działania realizowane przez Centrum powoduje, że nasza instytucja może się stale rozwijać.
Podczas Dni Otwartych była możliwość zwiedzania Centrum, odwiedzenia stoiska informacyjnego Funduszy Europejskich oraz stoiska z materiałami promocyjnymi, udziału w warsztatach prowadzonych przez pracowników Centrum oraz degustacji potraw przygotowanych przez uczestniczki grupy kucharz i kulinarno – porządkowej.