Warsztaty z kuchni włoskiej w pracowni kulinarnej w Centrum Integracji społecznej w Chełmie zawodowej prowadzone przez Instruktora Reintegracji Zawodowej w ramach zadania publicznego p.n. „CIS – razem możemy więcej” rozwijają umiejętności niezbędne do pracy na stanowisku kucharz i stanowią uzupełnienie teorii zawodu
Kuchnia włoska – jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich.
Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków